Vojaci z prešovskej brigády zodpovedne plnia úlohy v misiách

08.05.2004 Celý región

Príslušníci jednotiek mechanizovanej brigády (mb) generála Rudolfa Viesta vyslaných na zahraničné misie berú plnenie svojich úloh vážne a realizujú ich veľmi...
Príslušníci jednotiek mechanizovanej brigády (mb) generála Rudolfa Viesta vyslaných na zahraničné misie berú plnenie svojich úloh vážne a realizujú ich veľmi zodpovedne. Konštatoval to na tlačovej konferencii v Prešove 7. mája veliteľ mb Miroslav Kováč.

Najvážnejšími pôsobiskami vojakov z mb sú v Kosove a v Iraku.
V Kosove v rámci misie KFOR pôsobí 30 vojakov z mechanizovaného práporu z Trebišova a v Iraku vojaci zo ženijného práporu. Kováč informoval, že v poslednom čase bol z nich zranený len jeden vojak, a to po zhoršení situácie v Kosove. Trafili ho kameňom do hlavy, utrpel len stredný otras mozgu, pretože mal našťastie prilbu. \"Veľmi sa nám osvedčili služby našej psychologičky, ktorá je tam s vojakmi, \" konštatoval. Preto sa všetci rozhodli slúžiť i ďalší polrok. Najnáročnejšie je fungovanie veliteľov čiat a rôt.
Kováč zdôraznil, že intenzívne využívajú doterajšie skúsenosti z pôsobenia v misiách a zvlášť po zhoršení situácie v Kosove. Najnovšie sa sústreďujú na výcvik vojakov aj v takých oblastiach, ako je \"práca s demonštrantami\", \"práca s ochrannými štítmi\".
Veliteľ brigády bol nedávno dva týždne v Kosove. Ako poznamenal, nálady miestneho obyvateľstva vo vzťahu k príslušníkom misie nie sú vyhranené nepriateľské, ale \"cítiť dištanc voči nám\".

(jj)
 

Vyberte región